Tiny Houses

Update Tiny House project


Beste dorpsbewoners,

Zoals velen van jullie waarschijnlijk wel weten heeft de gemeente Middelburg toestemming verleend voor het bouwen van Tiny Houses aan de rand van Sint Laurens. Naast de voorgenomen nieuwbouwwijk tussen de Wilgenhoekweg en de Noorddorpsweg mogen de zeven “mini uusjes”  worden neergezet. Als projectgroep beseffen wij ons dat het al een tijdje stil is rond ons project en daarom geven wij nu graag een update, want het project staat zeker niet stil!

Ongeveer een jaar geleden waren we te gast bij de dorpstafel en hebben we onze plannen gepresenteerd. We werden blij van de positieve reacties die we kregen. Na zorgvuldig overleg met de gemeente is er een beeldkwaliteitsplan gekomen waren precies beschreven wordt wat wel en niet binnen het project past. Dit plan is door het college van burgemeesters en wethouders goedgekeurd in december 2019.

In het voorjaar van 2020 is vanuit de vele aanmeldingen een groep mensen samengesteld die nu samen de projectgroep “mini uusjes” vormen. Via een soort speeddate-middag konden meerdere gegadigden met elkaar kennismaken, waarna we via onderlinge stemmingen uiteindelijk tot een mooie groep mensen zijn gekomen. Daarmee zijn de bewoners van vier van de zeven huisjes nu bekend. Eén van hen ben ik, Erwin Mesu en namens de projectgroep geef ik jullie graag een update over wat er sinds dit voorjaar allemaal is gebeurd.

Sommigen van jullie zullen mij misschien kennen als marathonschaatser, anderen als één van de zonen van Els van de kaasboerderij. Toen ik vorig jaar mijn schaatscarriëre op een iets lager pitje heb gezet, ben ik vanuit Heerenveen terugverhuisd naar de boerderij op Schellach. Vervolgens heb ik vorige zomer eerst 3 maanden met mijn camper door Europa gereisd. Daar kwam ik tot de conclusie dat ik maar weinig woonruimte nodig heb om gelukkig te zijn. Bij terugkomst stuitte ik op het project van de Tiny Houses in Sint Laurens en wist ik direct dat dit voor mij de ideale plek zou zijn om te gaan wonen. Inmiddels ben ik dus onderdeel van het project en hoop ik heel erg dat ik ergens in 2021 ook echt als dorpsbewoner van Sint Laurens in mijn eigen “mini uusje” woon.

Om dit te realiseren zijn wij met de gevormde groep om tafel gegaan om het terrein van 3.800 m² samen met een landschapsarchitect in te delen. Daar is een prachtig ontwerp uitgekomen met veel bebossing, water en de huisjes die hier op een natuurlijke manier in op kunnen gaan. Iedereen heeft hierin inmiddels ook zijn persoonlijke stekje uitgekozen. Een 3d ontwerp van het terrein ziet u in de afbeelding hieronder.

De huisjes zelf staan hierin nog niet ingetekend op basis van het ware ontwerp, want dat was onze volgende stap. Alle deelnemers hebben inmiddels hun droomhuisje ontworpen en zijn momenteel bezig om de ontwerpen bouwkundig klaar te maken voor de aanvraag van de bouwvergunning bij de gemeente. Binnenkort hopen we van de eerste huisjes de bouwvergunning bij de gemeente te kunnen aanvragen. De meeste huisjes worden gebouwd op een metalen frame, zoals tegenwoordig ook veel gebeurt met mantelzorgunits. Daardoor zijn de huisjes mobiel als dat nodig mocht zijn in de toekomst, maar hebben we wel het woongenot van een normale woning.

Veel onderzoek is inmiddels door ons gedaan naar de manier waarop de huisjes energieneutraal kunnen worden gebouwd, hoe we eventueel elkaars overschot aan zonne-energie kunnen uitwisselen en hoe wij ons eigen afvalwater kunnen filteren via een helofytenfilter met rietplanten. Zo hopen we bij te dragen aan een beter milieu en willen we daadwerkelijk iets doen aan duurzaam leven.

Zoals jullie hebben kunnen lezen is hiermee de basis van ons mini-wijkje nu echt gelegd. Daarom is het nu ook tijd om op zoek te gaan naar toekomstige bewoners voor de overige drie huisjes. Daarvoor hebben wij een advertentie geplaatst op de Tiny house-marktplaats Tiny Findy: https://www.tinyfindy.com/aanbod/kavel-op-terrein-3800-m2-voor-tiny-houses/. Al met al hopen wij met zijn allen, ondanks alle Corona-beperkingen, dat begin volgend jaar de spa echt de grond in kan voor de realisatie van ons mini-wijkje. We staan open voor vragen of suggesties van u als dorpsbewoner van Sint Laurens. Het zal echter moeilijk zijn om in deze tijd in gesprek te gaan, dus kunt u ons digitaal bereiken: tinyhousestl@gmail.com.

Erwin Mesu

november 2020