Burgernet

vrijdag 20 maart 2020

Cybercriminelen misbruiken maatregelen rondom corona

Den Haag – Cybercriminelen maken vaak misbruik van de actualiteit om mensen op te lichten. Ze gebruiken de situatie om persoonsgegevens te verkrijgen, bijvoorbeeld via nep-mails of nep-sms’jes of via malafide websites of nep-apps mensen op te lichten.

Wij zien dat er onder andere e-mails en sms’jes rondgaan die zogenaamd vanuit overheidsinstanties, (nep)bedrijven of werkgevers worden verstuurd. Bij deze vorm van phishing wordt misbruik gemaakt van de situatie rondom het coronavirus. Het is belangrijk om niet op de links in deze berichten te klikken en direct deze berichten gelijk te verwijderen.

Malware
Cybercriminelen grijpen het coronavirus aan om nepmails en sms’jes te versturen met besmette links. Hiermee kunnen zij persoonlijke gegevens inzien of uw computer infecteren met een virus of malware. Klik daarom niet op deze link en reageer niet op de mail maar verwijder de mail direct.

Nep-webshops
Het landelijk meldpunt internetoplichting (LMIO) ziet de laatste dagen dat meer mensen worden opgelicht door malafide-webshops die coronagerelateerde producten, zoals mondkapjes, aanbieden. De producten worden wel betaald, maar niet geleverd. Je herkent deze nep-webshops vaak aan het feit dat ze alleen een betaalmogelijkheid via een link aanbieden, in plaats van reguliere mogelijkheden zoals iDeal. Klik hier voor een actuele lijst van uit de lucht gehaalde malafide webshops.

Babbeltrucs
Ook andere vormen van criminaliteit kunnen extra de kop opsteken, zoals babbeltrucs. Oplichters bellen bij ouderen aan als verpleger of met de smoes om boodschappen voor hen te doen. Geef nooit uw pinpas of pincode af. Let daarom ook extra op elkaar om te voorkomen dat je of iemand uit je omgeving slachtoffer wordt van dit soort praktijken.

Tips
Lees hier meer informatie:
Bekijk hier de volledige themapagina over phishing.
Lees hier meer over wat u kunt doen om babbeltrucs te voorkomen.

Aangifte doen
Ben je slachtoffer geworden van online oplichting, phishing of een babbeltruc, doe dan altijd aangifte hiervan bij de politie. Bel 0900 8844 (lokaal tarief) om hiervoor een afspraak te maken.

Voeg dit e-mailadres toe aan uw adresboek, dan wordt onze e-mail niet als spam gezien.

4 september 2020
Bent u slachtoffer van geweld, bel dan direct 112  
Bent u slachtoffer geworden van geweld (zoals mishandeling, beroving, ongeval met letsel), bel dan altijd direct 112. Wij komen dan zo snel mogelijk ter plaatse, verlenen zorg als dat nodig is en nemen direct een aangifte op. Daardoor hoeft u niet altijd naar het politiebureau voor een aangifte en kan het onderzoeksteam sneller met uw zaak aan de slag. Besluit u om pas later contact op te nemen en aangifte te doen, hou er dan rekening mee dat de kans op het vinden van bewijsmateriaal steeds kleiner wordt. Belangrijke sporen kunnen al verdwenen zijn en camerabeelden al vernietigd. Wilt u meer weten over het doen van een aangifte en hoe wij uw aangifte verwerken? Kijk dan op politie.nl/themas/aangifte-doen.html   

www.burgernet.nl  –  0900-8844