Brigdamme Oost

DORPSVERENIGING SINT LAURENS

Betreft: aanwijzen Brigdamme als mogelijke woningbouwlocatie

Sint Laurens, 5 december 2024.

Geachte raadsleden,

Middels deze brief willen wij als Dorpsvereniging Sint Laurens u onze zienswijze meedelen over het mogelijke aanwijzen van Brigdamme Oost als woningbouwlocatie binnen de gemeente Middelburg.

Deze zienswijze is gebaseerd op de reacties, die we ontvingen van bewoners die gebruik maakten van de informatieavond, georganiseerd door de Gemeente Middelburg op 3 december 2024, daarbuiten ontvangen mededelingen en op onze eigen expertise binnen het bestuur van de Dorpsvereniging. De reacties, die wij ontvangen hebben, waren in grote lijnen op grote zorg gebaseerd en overwegend negatief. De enkele neutrale tot positieve reacties werden vooral geuit door bewoners die niet in Brigdamme en Sint Laurens woonden.

Onze zienswijze samengevat:

Woningbouw in het gebied ten oosten van Brigdamme is volkomen ongewenst, gaat voorbij aan de wensen van de bewoners van Sint Laurens en Brigdamme, is niet passend in het landschap, is te veel geïsoleerd van dorp en stad en het type te bouwen woningen zal niet kunnen voldoen aan vermoedelijke toekomstige behoeftes. Daarnaast zijn er alternatieve locaties denkbaar, waar veel meer sociaal en levensloopbestendig kan worden gebouwd.

Deze zienswijze is tot stand gekomen door de hieronder omschreven en besproken stellingen:

  1. Uit het advies van het inwonerberaad is Brigdamme niet naar voren gekomen als mogelijke locatie. Een participatietraject over nieuwbouw in dit gebied vooraf ontbreekt.
  • Tijdens de onlangs gehouden Dorpstafel is geïnventariseerd wat inwoners van Sint Laurens en Brigdamme nu zo bijzonder aan het dorp vonden om er te wonen en wat ze in de toekomst graag wilden behouden. Daar kwam het dorpse karakter sterk naar voren en dat wilde men graag zou houden. De eerder besproken en aangewezen woningbouwlocaties rond het dorp Sint Laurens vormen daarvoor weliswaar een bedreiging, maar door goede situering, integratie en voorzieningen kan het dorp centraal blijven staan. Dit is niet te verwachten met de toevoeging van de locatie Brigdamme oost. Deze is te veel geïsoleerd van het dorp en ook van de stad Middelburg, het is meer een apart woongedeelte, wat nergens bij zal gaan horen. Dit is naar onze mening ongewenst.
  • De gemeente heeft altijd het standpunt ingenomen dat woningbouw tussen Middelburg en Sint Laurens ongewenst is om aanééngroei van de stad en het dorp te vermijden. Door deze locatie aan te wijzen komt zij daarmee terug op eerdere toezeggingen.
  • De geplande locatie is een aantasting van het beschermd stadsgezicht Middelburg-Noordweg. Het gezicht op de stad Middelburg vanuit het noorden wordt hierbij ernstig aangetast. Ook de lintbebouwing van de Noordweg en Brigdamme wordt een stuk minder uitgesproken. Tevens staat de cultuurhistorische waarde van het Brigdamsepad met het vrije uitzicht over de wijde omgeving onder druk. Het Brigdamsepad is waarschijnlijk al in de middeleeuwen gevormd en heeft een bijzondere waarde, die we moeten koesteren.
  • De natuurwaarden van het landschap worden als minimaal beschouwd, maar we wijzen u erop dat in dit landschap de vorm en ligging van de diverse kreekruggen, die zo bepalend zijn voor het landschap van Walcheren hier heel duidelijk te zien zijn. Door dit gebied vol te bouwen zullen de diverse kreekruggen en poelgronden niet meer zichtbaar zijn in het landschap. Dit lijkt ons ongewenst. Wij wijzen u op de Nota ruimtelijke kwaliteit –5.6 – buitengebied (2016), waarbij u stelt het agrarische landschap met zijn historische kenmerken en kwaliteiten wenst te behouden.
  • De recreatieve functie van de Brigdamseweg moet niet onderschat worden. Het is een toeristisch fietspad naar de stad Middelburg en wordt door veel wandelaars uit de aanliggende wijken van Middelburg gebruikt. Door hier een woonwijk te realiseren zal de aantrekkelijkheid van dit gebied verdwijnen.
  • Wij vinden dat door de gemeente te veel en zonder eigen visie gekeken wordt naar de woningbouw verplichtingen gesteld door de overheid. Het bouwen van woningen alleen om de aantallen is niet realistisch. De bevolking van Zeeland is sterk vergrijst en ten tijde dat er woningen gerealiseerd zijn op deze locatie zullen velen van deze generatie niet meer in leven zijn. Deze generatie woont nu voor een deel nog in grote woningen en deze zullen op termijn dan ook vrijkomen. De jongere generatie in Zeeland is een stuk kleiner in aantal tegen die tijd. Dat in de demografische ontwikkelingen het effect van de vergrijzing op dit moment tenietgedaan wordt door gezinsverdunning is een feit.  Maar aangezien in dit gebied van ruim 25 ha ‘maar’ 165 woningen zijn gepland, zijn de kosten om hier woningen te ontwikkelen zeer hoog en dat moet zijn weerslag hebben op de prijs van de kavels en de woningbouwprijs. We moeten er dus vanuit gaan dat hier woningen gaan komen in het zeer dure segment en niet zoals gewenst in het betaalbare segment. We gaan ervan uit, met de kennis van nu, dat tegen die tijd de vraag naar woningen in het dure segment er niet of veel minder zal zijn en het aanbod de vraag zal overtreffen. Dat moeten we ons nu realiseren. Het ontwikkelen van de locatie Brigdamme oost is dan ook helemaal niet noodzakelijk in het licht gezien van deze ontwikkelingen.
  • Wanneer de raad zich wil houden aan het aantal bij te bouwen woningen, willen wij u vragen aan andere locaties de voorkeur te geven, waarbij wij denken aan het gebied van de kaslocatie aan de Van ’t Hoffweg en Sint  Laurens Oost. Binnen deze gebieden is al woningbouw voorzien en kan men een aantal van de 165 te bouwen woningen extra kwijt. Ook kan daar ter plekke voor betaalbaar wonen en huren worden gekozen. Buiten ons aandachtsgebied zou u ook aan het bouwen op de stadscamping en het Hart van de Griffioen kunnen denken, waarbij op die laatste locatie ook hoogbouw plaats zou kunnen vinden omdat deze er daar toch al aanwezig is. Mochten de locaties van de CSW in de Griffioen en Klarenbeek in de toekomst vrij komen, bieden deze gebieden ook kansen voor woningen.

Wij vragen u als Dorpsvereniging deze overwegingen ter harte te nemen en te betrekken in uw besluitvorming. We hopen dat u in deze een beslissing neemt die recht doet aan de inwoners van Sint Laurens en Brigdamme, die mede gezien door de vele ontwikkelingen rondom de al te realiseren nieuwe woningbouw in hun dorp, deze door u mogelijk aan te wijzen locatie echt een brug te ver vinden.

Het bestuur van de Dorpsvereniging Sint Laurens.

Getekend door:  C.W. Davidse, secretaris van de Dorpsvereniging Sint Laurens.

Scroll naar boven